Fyra vinterhelger på Fyra Klubbar - Lucia Julafton Nyårsafton och Nyårsdagen

Nyårsflygning är en tradition hos flera klubbar, men kanske inte julaftonsflygning?
Jag har turen att ha flera olika modellflygklubbar inom rimligt avstånd så det brukar bli flygning både julafton, nyårsafton och nyårsdagen.
2015 kom det till ytterligare en helgflygning. Luciadagen infann sig på en söndag och den söndagen var det fint väder med inbjudan till Sölvesborgs Modellflygklubb. Självklart blev det en runda till Maxi för att köpa lite silvergirlanger och julgodis på väg till fältet.

Lussepyntade modeller

Luciaflygningen
lär inte bli återkommande då det normalt inte är en helgdag, men just i år fick den inleda serien av helgflygningar. Söndagen den 13e december blev en väldigt fin dag med solsken just på modellflygfältet trots att det regnade bara ett par mil runt omkring. Flygfältet Veslanda befinner sig på en gammal sjöbotten som utdikats till jordbruksmark. Projektet påbörjades redan 1860 men så bröt havet igenom vallarna och projektet glömdes till 1926 då man lyckades pumpa ut vattnet. En gång till vann havet. Det var 1959 men efter det så har marken varit torrlagd. För rockmusikälskare så kan vi berätta att vattnet pumpas ut i havet precis i norra gränsen av området som varje år hyser Sweden Rock i orten Norje.

I månadsskiftet hade stormen GORM passerat och vält en del bord och brutit av stången till vindstruten.

Stormen GORM har busat med grejorna

I bakgrunden ligger byn Gammalstorp vid foten av Ryssberget.

Blue Phoenix trimkastas

SMS och andra mess har gått till kompisarna att de ska Lussepynta sina plan.

Anders funderar på hur han ska fästa glittret

Graupner TAXI

Graupner TAXI

Graupner TAXI

En norrlänning som sökt sig till "kontinenten" schjoo..

Jan Ivar Lidström var den som kallade

Hur går ordspråket? Hundens bäste vän är pepparkakan?

Simon känner sig välkommen hit

Uppdukat med julgodis med mera.Man behöver inga värstingmaskiner för att ha skoj. Här är resterna av en storkrach, där bara vingen och stabben var hel.
Lite furuplankor a la Gårdstad så blir det snabbt flygbart igen.

Frankensteins Moster?

Björn har fyndat ett gäng snygga Gårdstadare. Lajnan blir hjälpt ut av Mogens.Att flyga tre-kanaligt är inte helt enkelt. Man får vara bestämd och ge roder i god tid. Kärran har lite eget liv om man inte är van.
Landställ fäst med gummiband är då en bra finess :-)Anders justerar sin Super Tiger G20 diesel som fått nytt foder och bättre komp. Soppan är från 3F som nog är den enda hobbyhandlaren kvar som kan erbjuda rätt bränsle.

Gammal linkärra med dieselrova.


Julafton är nog en känslig tid för att dra sig från sina kära och julförberedelserna men ändå är det ofta rätt så många som kommer kl 10 på förmiddagen för att dricka ett glas glögg och äta en pepparkaka, och möjligen även ta en tur med ett modellplan.

Julafton är dagen då vi samlas på Ripa Modellflygklubb för att hälsa och ta ett foto med julhälsning.

Julafton 2015 på Ripa

Först i luften som vanligt var Åke Junader med ett för dagen speciellt pyntat flygplan.
Ordförandens kommentar var klockren : Grodan har kysst tomten och blivit pilot.

Åke Junanders julflygplan

Det ska ju både flygas och fotograferas i dag så det är bara att packa ut allting. Ett stativ är en bra förutsättning för "Selfie-gruppbilden".Kassören Kaj Frid gör klar sin Sebart Shark för dagens flygning. Owe Carlsson från Asarum har kört långt för att vara med på årets julhälsning.Sebart är ett av de bästa fabrikaten på marknaden med mycket välflygande plan. Sebasiano Silvestri har varit världsmästare i F3a och i absoluta toppen när det gäller konstflyg.
Sharken på bilden är nog det bästa man kan tänka sig som trainer.Peter tvekar att flyga sin nya Multiplex Parkmaster PRO så Mats får äran att ta en sväng om i luften.
Multiplex är också ett kvalitetsföretag med tüsk kvalitet. Specialiteten är modeller i skummaterial och det kommer nya modeller i rasande takt.

Klubbens flitiga juniorer, Skovbye, är inte så värst morgonpigga på jullovet och har lämnat sina modeller hemma. Kallt skyller de på ;-), men de brukar inte svikta för något väder i vanliga fall.Fältstugan är inbjudande om det är kallt. En rejäl brasa i kaminen så är det snabbt över 20 grader i det lilla rummet.
Finns det någon annan klubb i landet som kan erbjuda samma bekvämlighet - öppet 24/7 året runt?Åke efter en lyckad flygning med gråådan.Så här såg det ut mot havet en timme tidigare på morgonen när hundarna fick en morgonrastning.Ripa är mitt första sommarminne med modellflyg då vi tältade utan några bekvämligheter alls. Vi fick gå långt till ett (militär?)förråd där vi kunde hämta vatten och där det även fanns möjlighet att ladda batterier till radioutrustning för dem som hade sådan lyx. Detta var på slutet av 60-talet och början på 70-talet. Sedan har det varit sommarläger på Ripa med några års uppehåll.
De äldsta julbilderna jag har hittat är från år 2000 så detta var det 16e året vad jag vet.


Nyårsafton är det besök hos Kristianstads Modellflygklubb.
En av de stående aktiviteterna är att försöka träffa ett frivilligt plan i luften. Det har ännu aldrig hänt även om det varit nära någon gång.
Närmre har det varit att piloten blivit träffad när raketen fastnat och kreverat på marken ;-)
Kristianstads Modellflygklubb är min första modellflygklubb och dit blev jag infångad av en i styrelsen som passerade på riksvägen utanför mitt hem när jag stod och linflög på gräsmattan framför föräldrahuset. Det var KMFK som hade Ripalägren de första åren men som så många andra så slutade mitt modellflygande när jag fyllde 16 år och flyttade hemifrån. På den tiden fanns klubben i en källarlokal på Näsby gränsande till P6 militära övningsfält som nog var perfekt precis utanför klubbdörren, och inte brukat av militärerna för att det låg alldeles intill hyreshus.

Nu befinner sig klubben utanför en liten ort som heter Färlöv. Det fanns riktiga kändisar i klubben förr med namn som äldre nog har hört eller läst. Nisse Hoffman var väldigt duktig i RC-segel F3B. Anders Rättzén skapade en modern hangseglare Gilette som han tävlade med i F3F. I dag är det kanske Mats Nilsson som tävlar i skalaflyg F4H som är mest känd.


Uppställning för gruppfoto nyårsafton 2015

Fältet Nylanda ligger lågt och med en mycket styv lera i botten som gör dränering svår. I år var det någon centimeter tjäle och en översväming på åkern bredvid fältet var perfekt för sjöflyg och annat. Skippern gled utmärt fint på isen liksom en annan modell med pontoner.

Översvämning på Nylanda

Vattnet gick hela vägen ut på fältet men det var ändå inga problem att starta eller landa alla maskiner, kanske tack vare lite hjälp av vinden.

Anders startar med sin Graupner TAXI med 30 cc bensinmotor.

Mats Widell har ett speciellt plan han flyger bara på nyårsafton. Inga skevroder så det gäller att ha bra varv på tvåhalvan för att få luft över rodret att styra med.

Mats Widell med sin nyårsdubbeldäckare

Inga problem! Propellern är hel så det blir flygning även nästa nyårsafton med trotjänaren.

Perfekt enpunktare?

Så här såg vädret ut på telefonenVinden gjorde det enkelt att "parkera" Cuben så att det skulle bli enklare att få en träff
- det var rätt så nära någon gång.
Sydlig vind är inget som fälten normalt är riktade för. Den normala vindriktningen är västlig.
Men i dag var det enkelt att strarta och landa på tvärs om man gillade det.

ParkZone SportCub S2 parkerad i luften på lagom höjd som mål

Att en så liten och lätt maskin kan vara så stabil både i luften och på marken när det blåser friskt är fantastiskt. Kraften är skalalik så maskinen klarar inte att hovra som original.
Horizon Hobby som säljer SportCuben har haft Quique Somenzini som designer och testare av många plan vilket borgar för både utmärkt kvalitet och riktigt bra flygenskaper.
Skyddet till sändaren är väldigt enkelt och det skyddar mot vind och väder. Mer behövs sällan för att klara att flyga när det är fuktigt, på vintern eller på hanget.

Parkzone SportCub S2 BNF


Nyårsdagen är nog ett känsligt ämne J
Det är nog många som är en aning trötta i ögonbrynen men det hindrar inte Modellflygklubben Tre Aviatörer i Kivik att bjuda in till fältet Janlanda kl 13 på eftermiddagen. Fältet heter Janlanda och det är Jan Åberg, alias "Kivika-Biggles"
som gett namn till fältet och som är en av de ursprungliga tre aviatörerna som bildade föreningen. Jan är en verklig entusiast som byggt om en husvagn så att man kan öppna hela bakdelen där allt finns som behövs för att modellflyga inklusive hangarplatser för tre stora plan.
Just i dag har Jan inget plan med sig men väl en pulsjet som inte vill starta. Det kommer han att lösa och till sommaren blir det säkert show.

Jan Åbergs Pulse Jet

Det är bra uppslutning av modelflygare på årets första dag trots att timmen säkert var tämligt tidig på morgonen innan de flesta gick till sängs.
Gruppbilden är dagens "motljusbild" - om det nu hade funnits någon sol som visade sig vill säga.

Årets första flygning på Janlanda på årets första dag

Årets första flygare (som är klubbmedlem) brukar pryda hemsidan.
Men man får nog inte tjuvstarta före kl 13? Här är nog årets profil - den inflyttade 08an Ola Åberg.

Årets första flygare?

Klubben erbjuder grillad korv i olika versioner som: standard, kalkon eller vegetarisk så att det ska passa alla smaker.

Det bästa av allt - gratis korv ;-)

Anders Jönlid är en av de medlemmar som är flitigast på nätet, en annan är "Snickaren" som nog inte var riktigt pigg i dag och uteblev.
En annan orsak är att det var en helmulen dag och kameran visade på 1/10 sekund vid 100 ASA och full bländaröppning.
En timme uppehåll var det precis under träffen och i praktiken vindstilla.

Anders Jönlid

Karsten Andersen trimmade en seglare och är nu sugen på hang.

Segeltrimning

Roland Winquist visade hur man startar en deprondraken. Träden i bakgrunden är utmanande "portar" och på sommaren när det är löv blir det knivägg mellan träden för de som gärna flyger häftiga warbirds - vilka tyvärr uteblev i dag..

Deprondraken från AoH

Kivik är förstås mera än enbart modellflyg.
Mest känt är nog Kiviks Marknad. För de som inte bor inom körhåll har kanske sett traktens skald Fritiof Nilsson Piratens filmade roman Bombi Bitt och jag.
De Tre Aviatörerna har förstås ett "Marknadsmeeting" lördagen innan marknadsveckan.
Bokfiguren Bombi Bitt har även gett namn till företaget som även heter Förenade Frukt och är en stor distributör av Svenska Äpplen och viss annan frukt från trakten.
Ett annat stort företag är så klart Kiviks Musteri som nog har produkter i de flesta butiker i Sverige.