Prata modellflyg på nätet - FliteTest.  Skrivet av Patrik Gertsson SWE-68159

Det finns många forum för de som är intresserade av att få hjälp eller att dela med sig av sin erfarenhet. I Sverige har vi två stora allmänna forum och ett antal specialforum. Många klubbar har sina egna forum för att enkelt kunna dela med sig – typ ”I morgon ska jag ut på fältet kl 9”.

Internationellt så finns det förstås många stora forum.

Ett intressant forum för nybörjare är FliteTest.

Det är Josh och Josh som är huvudpersoner som gör videos med hjälp av ett par fotografer.  Det är ett imponerande gäng så filmerna blir riktigt underhållande och informativa.
I början satsade de på att skaffa lättflugna flygplan att testa i sina filmer.
Josh ett är uppvuxen med privatflyg och modellflyg i Ohio USA och har ett litet fält utanför gården. Många gårdar runt i trakten har också egna små privatfält.
Josh två är nybörjaren och hans plats i världen är som ”missionär” så han har förstås också en stark anknytning till himlen. Josh två är den som är kvick i huvudet och alltid kommer med små lustigheter i samtalen.

Efter ett litet tag så blev FliteTest sponsrat av HobbyKing så det blev mest deras modeller som blev testobjekt i filmerna. Snart kom också intresset att laga och sedan själv bygga enkla plan i skumskivor. Detta har nog blivit den stora delen av verksamheten de senare åren.
Vi bygger ju med Depron och liknande och senaste tiden ofta med EPP-skivor. I USA har man billiga skivor från DollarTree (DTFB). Troligen är det något som vi här kan få tag på i butiker som säljer material till konstnärer och då kallas för cellpannå. Det är i princip depronskivor med papper på båda sidorna. Det blir förstås tyngre men FliteTest gör plan framförallt för utomhusbruk så vikten är inte lika kritisk. En fördel med DTFB är att man använder pappret som förstärkning och gångjärn samt för att hålla ihop när det ska vikas. Hur många modeller de har skapat vet jag inte men det är allt från större RC-varianter av AMA-CUB som hos oss kallats för Flugan och Myggan, runda bollar (dassalock), flygande vingar, CUB-liknande och en serie med mera sportbetonade plan som liknar Spitfire med flera. Ritningarna är gratis att ladda hem men det finns också byggsatser ”shortkits” att beställa för de som inte anser sig så händiga med kniven. Rekommendationer för servon och drivkedja – motor- reglage-batteri-propeller finns förstås liksom filmer där de visar hur man bygger trimmar och flyger planen. I deras forum läser man att det är många nybörjare och även äldre återfallsflygare som bygger deras plan och många lär sig flyga helt på egen hand på grund av att priset för dessa plan är helt överkomliga för i stort sett alla.

Att jag valt att skriva om FliteTest beror mycket på att jag tror att deras koncept skulle vara väldigt bra för studiecirklar i modellflygklubbar för att engagera ungdomar. Klubben skulle kunna ha ritningar och material hemma för att under något skollov snabbt kunna bygga ihop ett gäng plan som blir en grund för att gå vidare i modellflyget eller för att ha en kul aktivitet till billig peng.

För några år sedan byggde jag en modell som heter FUNBAT efter en film på FliteTest. Detta var inte deras egen konstruktion men riktigt kul att flyga och busa med – speciellt om man är flera i luften samtidigt. Två av mina egna grabbar fick prova och det var kul att se hur de försökte träffa varandra i luften. Skador och lagning var försumbara då Depron lätt lagas med limpistol och GWS 8 tums propellrar kan fås för ett par kronor styck i påsar om fem.
I vinter har jag byggt ett av Disney Flygplan som finns som ritning på FliteTest. Det hade varit fantastiskt om man i klubben haft juniorer som hade byggt de olika planen i filmen och kunnat köra banor på flygfältet likt de deltävlingar som var i Disneys film.

 

Josh Bixler är den drivande modellflygaren och byggaren. Foto från nätet – Flying Giants.
Jag ser honom som en van modellflygare men inte i närheten av elit eller tävlingsflygare. Han känner för flyget och kan trimma och hantera det mesta. BIXLER är det många som hört. HobbyKing döpte en kopia av Multipelx Easystar till BIXLER för att FliteTest når många nybörjare. BIXLER är i sig lite modernare än den ursprungliga Easystar. Bixler har skevroder och borstlös motor. För övrigt så är kvaliteten Kinesisk – man får vad man betala för och det är en hel del. Som första plan är det sällan man kan hantera mer än ett visst antal starter/lagningar men det gäller även en kvalitetsmodell från exempelvis Multiplex. Personligen lägger jag hellre lite mera jobb och tid på att modifiera en ES med skev och borstlös motor under förutsättning att jag vill ha ett plan som flyger utan allt för mycket trim och kan vara flera år. Prisskillnaden är enbart om man vill upp direkt. När man har bytt ut ett par servon och kanske en skranglig motor så ser jag inte fördelen med ett något lägre inköpspris. Till nybörjaren som köper sitt första plan så är BIXLER och alla andra ES-kopior riktigt bra val.

 

Josh Scott är kompisen som ska lära sig flyga modellplan. JS kommer med många dråpliga kommentarer som kan verka dumma men som säkerligen är otroligt smarta för att väcka nyfikenheten. JS vill ha ”häftiga plan med kulsprutor och missiler” men får nöja sig med dubbelkommando på hög höjd och enklare skumplastplan.
En replik som blev klassisk var YOU CANNOT FLY THIS PLANE som JB säger när JS ber att få spaka ett fräckt plan som JB har för test. 

Josh är en fantastisk kristen person som lever och jobbar med ungdomar i sin församling. Han är musiker och kompositör med mera, så han lägger inte jättemycket tid på modellflyget vilket gör at han är den ständige nybörjaren.

David Windestål är svensken som lyckades komma med i gruppen under hela 18 månader som hans visum gällde. David har en egen hemsida där han främst publicerar filmer som han tar med sina egen konstruerade multikoptrar (trikopter). Det är väldigt fint redigerade filmer som han gjort och det har nog bidragit till att han kom med i gruppen en period. BILD dronare.
Jag uppskattar David som den bästa piloten och konstruktören i gruppen men jag gissar att han blivit populär på filmerna genom sin ”svenska accent”.

 

 Modeller i DollarTree skumplatta.
Ritning till modellerna finns att hämta på nätet. Man kan även beställa färdigskurna flak. Smältlim används för att bygga planen.
Swapable : Till modellerna använder man en låda (pod) där motorn sitter så att man enkelt kan flytta ”den dyra delen” till ett nytt plan när man kraschat. Det finns ett par olika effekter på motordelen. Den enkla är en 24 grams klockmotor som i många år har kallts för ”Blue Wonder” för att den i en version hade ljusblå klocka. Motorn finns i fler olika lindningar men jag tror att den med 1700 KV är den vanligaste. 8*4 är en bra propeller till 2-cells LiPo. 7*6 fungerar mycket bra utomhus med 3 celler. I FT så används det ofta ett nummer större propellrar och motorn verkar tåla det.
Till de lite större eller snabbare modellerna använder man en större ”biffig” motor.

FT Flyer, FT Nutball, FT Delta är de enklaste modellerna med den lilla motorn. Möjligen hamnar även ”oldtimers” som  FT Old Fogey och FT Baby Blender i samma grupp.
Bloody Wonder är en riktigt kul combatmodell som kan byggas väldigt lätt för innemotor och 2 cell 300 mAh batteri, 50-grams motor med 1000 mAh 3 cells för buskul uteprestanda eller ännu värre drivlina för riktigt snabb flygning.

FT Mustang, FT Viggen, FT 3D, FT Duster, FT Racer,  FT Spitfire och FT Cruiser – 2-motorig är snabbare modeller med den större motorn och lite tjockare profilvinge. Här har grabbarna lyckats göra till och med Spitfire riktigt lättflugen med bra egenskaper. Duster och Racer är huvudaktörerna i filmen Disney Flygplan.
FT 22 är en variant av ett jetplan, FT Old Speedster säger sig själv – inspirerad av 30-talare. FT Simple Soarer är förstås ett segelplan. FT Versa Wing är en flygande vinge i stil med Zagi.

nätet :

http://flitetest.com/ 
http://forum.flitetest.com/forum.php
http://rcexplorer.se/